Održana edukacija za maslinare

Održana edukacija za maslinare

U četvrtak, 13. prosinca 2018. u organizaciji Parka prirode Vransko jezero i Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe u Pakoštanima je održano edukativno predavanje za maslinare.

Iscrpan pregled ekonomski najvažnijih štetnika i bolesti masline te prvenstveno ekološki prihvatljive mjere zaštite izložio je g. Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik iz HPŠSS-a. Kod zaštite bilja općenito, pa tako i kod masline, prednost treba dati preventivnim agrotehničkim mjerama, kojima se direktno utječe na kondicijsko stanje nasada, a samim time i na količinu i kvalitetu prinosa ploda te dobivenog ulja. Nakon početnog pažljivog izbora lokacije maslinika te odabira sorti, osnovne mjere koje se primjenjuju su rezidba, gnojidba, navodnjavanje te zaštita nasada od bolesti i štetnika kako bi se osigurao povećan i redovit prinos zdravog ploda, a samim time i ulja visoke kakvoće. Tek nakon iscrpljivanja agrotehničkih, mehaničkih, fizikalnih, bioloških i biotehničkih mjera, ako izostanu rezultati, pristupa se primjeni zaštitnih sredstava, s time da se prednost treba dati sredstvima prihvatljivim u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Prisutni maslinari upoznati su s razvojnim ciklusima štetnika i bolesti te pravilnim načinima i rokovima suzbijanja, dok je poseban naglasak stavljen na maslininu muhu, maslininog moljca, maslininog medića i maslininog svrdlaša te paunovo oko, olovnu bolest masline i trulež ploda masline (patulu).

Park prirode Vransko jezero, kao i okolno područje, obuhvaćeni su ekološkom mrežom NATURA 2000 zbog zaštite značajnih stanišnih područja i vrsta te očuvanja ukupne biološke raznolikosti, stoga je, posebno na ovom području, bitan ekološki pristup zaštiti maslina, dok održiva uporaba pesticida od 1. siječnja 2014. propisuje obvezu primjene načela integrirane zaštite bilja za sve poljoprivredne proizvođače.

odrzana-edukacija-za-maslinare-01 odrzana-edukacija-za-maslinare-02 odrzana-edukacija-za-maslinare-03