Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Baš kao što je obnova suhozida nužna kako bi se od nestajanja sačuvala ova nematerijalna kulturna baština prepoznata od strane UNESCO-a, tako su očuvanje i obnova ekosustava ključni za zaštitu stanišnih uvjeta koji su nužni za opstanak vrsta koje su im prilagođene. Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u Parku prirode Vransko jezero provedene su aktivnosti obnove i izgradnje suhozidne građe u lučici Prosika te je istaknuta važnost održavanja rijetkih vlažnih i poplavnih staništa koji su od iznimne važnosti za očuvanje ptica i brojnih drugih organizama.

Promatranju ptica uz stručno vodstvo u ornitološkom rezervatu prisustvovalo je osmero odraslih te petero djece koji su imali priliku dalekozorima promatrati vlastelice, čaplju dangubu, malu bijelu i sivu čaplju, ćubastog gnjurca, male vrance te galebove klaukavce. Promatračima ptica je bio osiguran prijevoz električnim vlakićem od Mašković hana do info centra Crkvine i natrag.

U isto vrijeme na Prosici se odvijao prvi dio radionice suhozida u sklopu koje je dvadesetak sudionika ispred info centra izgradilo kameno korito za cvijeće. Nakon pauze za ručak pojedinci su prisustvovali stručnom vođenju, a započeta je i obnova svoda kamene kućice – bunje, koji je dovršen u večernjim satima.

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša 2021. godine započinje desetljeće UN-a kojem je u fokusu obnova ekosustava kako bi se spriječila, usporila i poništila šteta koja nastaje prilikom prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa. U desetljeću koje je pred nama cilj je ponovno uspostavljanje prirodne ravnoteže. Jedino uz zdrave ekosustave možemo poboljšati kvalitetu života ljudi, suprotstaviti se klimatskim promjenama te zaustaviti kolaps biološke raznolikosti.

U kreiranju održive budućnosti pojedinac je itekako važan jer svakodnevnim odlukama može smanjiti iskorištavanje Zemljinih resursa, okrenuti se zelenim i za sve sastavnice biološke raznolikosti sigurnim izvorima energije, prirodnim materijalima te ukupnom brigom za zdrav i očuvan okoliš doprinijeti vraćanju ravnoteže prirodi.

Zajedno budimo generacija obnove!

obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-01 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-02 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-03 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-04 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-05 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-06 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-07 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-08 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-09 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-10 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-11 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-12 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-13 obiljezen-svjetski-dan-zastite-okolisa-14

Skip to content