Obilježen Svjetski dan ptica selica

Obilježen Svjetski dan ptica selica

U subotu 9. svibnja obilježen je Svjetski dan ptica selica u suradnji s Osnovnom školom iz Pakoštana. Profesorica biologije i 9 najzainteresiranijih učenika 6. razreda proveli su subotnje jutro na području Ornitološkog rezervata gdje su se upoznali s problemima na koje nailaze ptice selice pri svojim redovitim selidbama te važnosti Vranskog jezera kao staništa na njihovom selidbenom putu.

Učenici su pozvani da se uključe u projekt Spring alive (http://www.springalive.net) u kojem se posebno prati pet uočljivih ptica selica, zapažanje kojih i sami učenici mogu unositi u jedinstvenu međunarodnu bazu podataka: pčelarice, lastavice, čiope, kukavice i bijele rode. Dok dolazak pčelarica još uvijek čekamo, učenici su vidjeli lastavice koje već gnijezde i na ornitološkoj postaji, a čuli su i glasanje kukavice.

Svjetski dan ptica selica obilježava se od 2006. godine u svrhu podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija).

obiljezen_svjetski_dan_ptica_selica_01 obiljezen_svjetski_dan_ptica_selica_02 obiljezen_svjetski_dan_ptica_selica_03 obiljezen_svjetski_dan_ptica_selica_04

Skip to content