Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša 2018.

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša 2018.

U Biogradu na Moru se, treću godinu za redom, organiziraju aktivnosti za djecu povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša. Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Ilirija d.d. i ovoga su puta udružili snage kako bi osvijestili javnost o važnosti zaštite šišmiša, jedinih sisavaca na svijetu koji aktivno lete!

Do danas je poznato više od 1100 vrsta šišmiša, od kojih većina živi u tropskom i suptropskom pojasu. U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je nešto više od 10 vrsta koje, osim u blizini jezera kao važnog mjesta za hranjenje, obitavaju u špiljama, ali i u jamama, u kojima nalaze mjesto za odmor u razdoblju selidbe koja počinje ujesen. Zimi su šišmiši u stanju mirovanja. Hiberniraju do pojave toplog vremena i kukaca kojima se hrane. U proljeće na svijet dolaze mladi šišmiši koji se u početku, kao i ostali sisavci, hrane majčinim mlijekom.

Preko 70% svih šišmiša, u koje spadaju europske pa tako i hrvatske vrste, hrane se gotovo u potpunosti kukcima i paucima. Kako je većina šišmiša mala i brzog metabolizma, u toku jedne noći mogu pojesti i do nekoliko tisuća kukaca, zbog čega ih možemo smatrati prirodnim insekticidima. Neke vrste šišmiša hrane se polenom cvijeća te na taj način oprašuju biljke, druge se pak hrane voćem, nektarom, ribom ili drugim manjim životinjama. Svega tri vrste šišmiša Srednje i Južne Amerike gornjim sjekutićima mogu probiti kožu domaćih životinja i s nje polizati krv. Ti šišmiši nikad ne napadaju čovjeka, a ranice koje rade na koži životinja nisu smrtonosne.

Od svega 45 vrsta šišmiša, koliko ih je zabilježeno u Europi, većina je ugrožena, a neke su i pred izumiranjem. Glavni uzročnici su primjena velikih količina pesticida te onečišćenje, smanjenje i fragmentacija staništa. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine, kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).

Mnoge vrste šišmiša ujesen i u proljeće migriraju na područja na kojima nalaze skloništa koja udovoljavaju potrebama vezanim za hibernaciju ili odgajanje mladih. Šišmiši su skloništima vjerni i koriste ih dugi niz godina. Svaki gubitak takvih staništa stvara dodatnu prepreku za njihov opstanak jer alternativno mjesto obitavanja ne mora nužno pružiti idealne uvjete koji su šišmišima potrebni.

Ovogodišnja Međunarodna noć šišmiša održava se u nedjelju 26. kolovoza u Kids klubu Kamp Parka Soline u Biogradu na Moru, s početkom u 16:30. Program je posebno zanimljiv djeci no dobrodošli su i roditelji. Sve zainteresirane očekuju interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, gledanje edukativnih filmića o šišmišima, nagradna tombola i šišmišji disko. Ranoranioci se mogu pridružiti Jutarnjem programu Kids kluba, za vrijeme kojeg će teći pripreme za večernje aktivnosti. Hodogram aktivnosti je sljedeći:

10:30 – Jutarnji Kids club: priprema djece za popodnevni program
16:30 – Kreativne radionice: izrađivanje maski šišmiša, kape sa šišmišima i sl.
18:00 – Sportske igre: Kako se šišmiši snalaze u prostoru i što šišmiši jedu?
19:00 – Šišmiši: neobični noćni sisavci – gledanje edukativnih filmića o šišmišima
20:00 – MINI DISCO s tematikom šišmiša

Plakat

Plakat

Veselimo se Vašem dolasku!
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ILIRIJA dd.

obiljezavanje-medunarodne-noci-sismisa-2018-01 obiljezavanje-medunarodne-noci-sismisa-2018-02 obiljezavanje-medunarodne-noci-sismisa-2018-03 obiljezavanje-medunarodne-noci-sismisa-2018-04