Obilježavanje Dana Parka, Europskog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica

Obilježavanje Dana Parka, Europskog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica

Povodom obilježavanja Dana Parka prirode Vransko jezero (04. listopada), Europskog dana promatranja ptica (06. i 07. listopada) i Svjetskog dana ptica selica (13. listopada), Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će u listopadu organizirati niz aktivnosti s ciljem popularizacije promatranja ptica te podizanja svijesti o važnosti zaštite ptica i njihovih staništa.

Tim povodom, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim zaljubljenicima u prirodu te u nedjelju, 07. listopada 2018. godine posjetiteljima osigurava besplatan ulaz u Park. Istoga dana organizira se i obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo na lokaciji Crkvine u jutarnjem i popodnevnom terminu. Posjetitelji će tom prilikom promatrati ptice durbinom i dalekozorima te čuti nešto više o prirodnoj baštini Parka. Osim šetnje i promatranja ptica na Crkvinama, posjetitelji su dobrodošli posjetiti info centar Kamenjak te prošetati stazom koja vodi do obližnjeg vidikovca, uživati u pogledu na jezero u njegovoj čitavoj dužini i bogati arhipelag koji se pruža prema horizontu. Posjetitelji nakon šetnje mogu predahnuti na terasi kušaonice Kamenjak, koja osim pića nudi plate suhomesnatih delicija, sira i maslinovog ulja. Istoga dana posjetitelji mogu obići i lučicu Prosika gdje se mogu unajmiti bicikli i kajaci te na aktivan način uživati u prirodnim ljepotama, ali i tragovima suhozidne gradnje koju čuva jugozapadni dio Parka.

U periodu od 15. do 19. listopada, na području Ornitološkog rezervata održati će se i Mala škola prstenovanja za manje grupe djece osnovnoškolske dobi, koja će imati priliku čuti te izbliza vidjeti kako i zašto se prstenuju ptice u sklopu ovogodišnjeg praćenja njihove jesenske migracije.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započeti će kod info centra Crkvine, u nedjelju 07. listopada u dvije grupe, prva s početkom u 10:00, a druga s početkom u 17:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije do petka, 05. listopada u 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.