Na Vranskom jezeru održano zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Na Vranskom jezeru održano zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica na Vranskom jezeru, u sklopu međunarodne akcije (IWC), održano je u srijedu, 11. siječnja 2023. godine.

Tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanja ptica vodarica, International Waterbird Census (IWC), održava se tijekom siječnja na brojnim lokacijama diljem svijeta. Na prebrojavanju sudjeluje više tisuća volontera, a u organizaciju su uključene udruge, javne ustanove i obrazovne ustanove. Cilj zimskog prebrojavanja ptica je doprinos boljem razumijevanju migracije i biologije ptica vodarica. Inicijativa je pokrenuta 1967. godine, pa se od tada održava kontinuirano praćenje i prikupljanje podataka koje nam je temelj za razumijevanje močvara i života u njoj te učinkovito upravljanje ovim osjetljivim ekosustavima. Podaci nam također pomažu prepoznati močvare od međunarodne važnosti te planirati zaštitu ptičjih vrsta.

U Hrvatskoj se IWC provodi još od samih početaka, odnosno od 1968. godine, kada se prebrojavalo na samo nekoliko lokaliteta u Hrvatskoj, dok je primjerice u 2022. godini u Hrvatskoj prebrojano 239.067 vodarica na 382 lokacije! Na temelju rezultata iz 2022. godine znamo da je Vransko jezero bila jedna od tri lokacije s najvećom zabilježenom bioraznolikosti vodarica na zimovanju, uz rijeku Mirnu i ušće Neretve. Unatoč velikoj bioraznolikosti, vidljiv je trend smanjenja brojnosti populacija pojedinih vrsta zadnjih nekoliko godina.

U Parku prirode Vransko jezero ove je godine prebrojano više od 5000 ptica vodarica, od kojih su najbrojniji galebovi, potom liske, mali vranci, ćubasti gnjurci i sive čaplje. Najbrojnije patke su kržulje, divlje patke i zviždare, a zabilježeno je i nekoliko jedinki kreketaljki, krunatih pataka, lastarke i patka žličarka. Zanimljivo opažanje je jato čaplji govedarica, dvije male prutke i jedne jedinke blistavog ibisa. Ove godine je apsolutni broj prebrojanih ptica veći nego prošle i pretprošle godine na IWC-u, ali manji nego 2020. godine na što je najviše utjecao znatno manji broj liski na jezeru. Na Vranskom jezeru je do sada zabilježeno više od 260 vrsta ptica, od čega je trećina zimovalica, pa je ovo područje jedno od važnijih europskih zimovališta za ptice vodarice.

Većina ptica vodarica su selice. Zimi se u jatima okupljaju na vodenim ekosustavima. Tada je značajan dio populacije određene vrste na relativno ograničenom području, pa je zima najbolje godišnje doba za njihovo brojanje. Prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini, do tada su sve ptice stigle na svoja zimovališta, a još nije započela proljetna seoba. Uspoređivanjem brojnosti procjenjuje se status populacija vodarica i planira zaštita vrsta i njihovih staništa. Prema izvješću iz 2017 godine (Wetlands International 2017) 38% svjetske populacije ptica vodarica je u opadanju. Osim važnosti prikupljanja podataka, IWC ima značajnu ulogu u uključivanju javnosti i podizanju svijesti o problemu  nestanka vodenih ekosustava i ptica vodarica.

Ovogodišnji IWC službeno se održao 14. i 15. siječnja, ali aktivnosti prebrojavanja će se provoditi cijeli mjesec siječanj. Organizatori IWC-a u Hrvatskoj su nacionalni koordinator Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te regionalni koordinatori Udruga Biom i Udruga Zeus, a brinu se o provedbi zimskog prebrojavanja, prikupljaju podatke te o rezultatima izvještavaju europske koordinatore. Analizu podataka s akcije zimskog prebrojavanja ptica vodarica provedene u Hrvatskoj zadnjih 5 godina možete pročitati OVDJE.

 

 

Skip to content