Močvara u malom

Močvara u malom

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

Mlađi školarci (1. – 4. raz.) lokalnih škola Pakoštane, Drage, Vrana, Tkon, Stankovci, Vukšić i Sv. Filip i Jakov sudjelovali su na „Maskenbalu ptica“, likovno-edukativnoj radionici. Ove godine se manifestacija održava po 6. put, a zamaskiralo se preko 200 učenika!

Za starije školarce (5. – 8. raz.) JU PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela „Močvara u malom“. Izradi maketa pridružilo se šezdesetak učenika šestih razreda OŠ Stankovci i OŠ Sveti Filip i Jakov. Prilikom izrade maketa djeca su, pod vodstvom svojih profesora likovne umjetnosti i biologije, koristila već korišteni materijali, kao što su folija i stiropor, zatim glinu i plastelin za izradu figurica životinja te sušeni biljni materijal za izradu vegetacije. Edukatori JUPP Vransko jezero prijavljene škole posjetili su 15. i 16. veljače. Nakon kratkog izlaganja o važnosti zaštite močvarnih staništa svi učenici su simboličnim promotivnim poklonima nagrađeni za svoj trud. Izrađeno je sveukupno 6 maketa, a kako su izgledale možete pogledati u fotogaleriji.

Suradnjom JU PP Vransko jezero i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, važnost očuvanja močvarnih staništa biti će prikazana na umjetnički način – Land art izložbom koja će biti postavljena u Parku na proljeće.

mocvara-u-malom-01 mocvara-u-malom-02 mocvara-u-malom-03 mocvara-u-malom-04 mocvara-u-malom-05 mocvara-u-malom-06 mocvara-u-malom-07 mocvara-u-malom-08