Međunarodna noć šišmiša u Kamp Parku Soline

Međunarodna noć šišmiša u Kamp Parku Soline

Tridesetak djece iz različitih europskih zemalja – Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Poljske i Rumunjske – okupilo se na četvrtoj manifestaciji u Biogradu na Moru povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša. Proslava je održana u Kamp parku Soline (Ilirija d.d.) u suorganizaciji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero. Aktivnosti su održane na terasi restorana Park Soline, u četvrtak, 22. kolovoza, u sklopu National Geographic Hrvatska radionice koja svaki tjedan djeci predstavlja novu temu.

Prvi dio programa započeo je u 10:00 sati kad su djeca, uz pomoć animatorica kampa, izrađivala ukrase za glavu i nakit na temu šišmiša, a zatim je slijedilo i spajanje kućica za šišmiše koje su pripremile djelatnice Parka. Popodnevni dio programa započeo je u 16:00 sati igrom “memory”, odnosno karticama s različitim vrstama šišmiša i njihovog plijena. Nakon igre djeca su pogledala nekoliko edukativnih filmića o životu šišmiša, njihovom snalaženju u prostoru i načinu prehrane. Na oduševljenje najmlađih, djelatnice Parka su zatim prisutnima pokazale preparate pravih šišmiša koji su pronađeni uginuli na području Parka. Igrom eholokacije koja je potom slijedila, djeca su imala priliku na kratko “postati” kukcojedni šišmiši u potrazi za plijenom. Predah od igre bila je zakuska koju je djeci omogućio restoran Park Soline posluživši pizzu i sokove, a zatim i tombola s podjelom prigodnih nagrada. Završni dio programa obilježilo je sudjelovanje u šišmišjem disku.

Manifestacije poput ove su izuzetno bitne radi senzibilizacije najmlađih i podizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite osjetljivih skupina organizama, u ovom slučaju nevjerojatnih šišmiša – jedinih sisavaca koji aktivno lete, prirodnih insekticida i oprašivača različitih vrsta biljaka!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero stoga ovim putem želi zahvaliti Kamp Parku Soline i Iliriji d.d. na još jednoj uspješnoj suradnji te Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar na pomoći oko pripreme preparata šišmiša!

medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-01 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-02 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-03 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-04 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-05 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-06 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-07 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-08 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-09 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-10 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-11 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-12 medunarodna-noc-sismisa-u-kamp-parku-soline-13