Listopad u znaku edukativnih aktivnosti

Listopad u znaku edukativnih aktivnosti

Listopad je obilježen brojnim edukativnim aktivnostima koje su organizirane povodom obilježavanja 20. godišnjice Parka (4. listopada), Europskog vikenda promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetskog dana ptica selica (12. listopada). U aktivnostima su sudjelovala djeca iz lokalnih osnovnih i područnih škola te dječjih vrtića.

Za učenike osnovnih škola organizirane su radionice izrade kućica za ptice na kojima je sudjelovalo desetak učenika 5. i 6. razreda OŠ Sveti Filip i Jakov, okupljenih u sekciju “Mladi tehničari” te dvanaest nadarenih učenika zadarskih osnovnih škola koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim ili županijskim natjecanjima. Njihova radionica održana je u Maškovića hanu, u sklopu Zimske tehničke škole. Sav materijal potreban za spajanje kućica pripremila je Tehnička služba Parka, dok je materijal za dekoracije kućica osigurala Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, koja je ujedno i koordinirala samu Školu. Izrađeno je ukupno 9 kućica za ptice, koje će se postaviti na različite lokacije u Parku neposredno prije početka sljedeće sezone gniježđenja.

Osim spomenutih radionica, organizirana je i Mala škola prstenovanja – demonstracija prstenovanja kojoj su, uz interpretaciju od strane edukatorica PP Vransko jezero, prisustvovali 6. razredi OŠ Sv Filip i Jakov te 1. razred PŠ Vrana.

Održane su i aktivnosti u sklopu edukativnog izleta o travnjacima namijenjene četvrtašima lokalnih osnovnih škola. Ukupno 54 učenika iz OŠ Pakoštane te PŠ Drage i PŠ Vrana su tako imala priliku naučiti nešto više o ugroženom i vrijednom tipu staništa – poplavnim livadama te sudjelovati u pripremi i presađivanju sadnica kupine. Kupine će, kako budu rasle, stvarati zeleni paravan koji će vizualno odvojiti info centar i poplavnu livadu na kojoj se svake godine okuplja veliki broj ptica te je tako pretvoriti u skrovitije mjesto na kojem pernati stanovnici Parka neće biti ometani. Izlet je održan u sklopu projekta čiji je glavni cilj održavanje poplavnih livada u Parku, a financira ga zaklada EuroNatur.

Prošlog tjedna, u Prezentacijskom i informacijskom centru Betina, održana je radionica za najmlađe pod nazivom “Život u kapljici vode”. Djeca iz vrtića “Školjkica” – Betina i vrtića “Pčelica” – Murter imala su priliku gledati kratki film o Vranskom jezeru, a zatim i video isječke o planktonskim, odnosno sićušnim organizmima koji žive raspršeni u vodi. Vrtićarci su zatim, na sveopće veselje, promatrali oku nevidljiva bića kroz okular mikroskopa i lupe te viđeno crtali i bojali. Okupljeni mališani su za kraj sudjelovali u igri Hranidbenog lanca.

listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-01 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-02 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-03 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-04 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-05 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-06 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-07 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-08 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-09 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-10 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-11 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-12 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-13 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-14 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-15 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-16 listopad-u-znaku-edukativnih-aktivnosti-17