Kompostirajte, ne spaljujte!

Kompostirajte, ne spaljujte!

Berba maslina je završila i mnogi maslinari čiste masline od suhih grana, a neki su čak započeli s rezidbom. Rezidba je redovita pomotehnička mjera, što znači da se obavlja svake godine i na taj način odstranjuje se gotovo 50 posto lisne mase, što predstavlja veliku količinu lišća i grana koje se mogu koristiti za ogrjev, ishranu stoke ili nažalost budu spaljene. Paljenje ovolike količine zelene mase uvijek predstavlja problem, kako sigurnosni da ne izazovemo požar, tako i fizički oko spaljivanja granja. Najveća šteta ipak je gubitak potencijalne organske mase, uništavanje organizama površinskog sloja tla te onečišćenje zraka dimom.
Kompostiranje ostataka granja i lišća nakon rezidbe maslina i ostalih voćnih vrsta ima višestruke prednosti te je izvrstan način zbrinjavanja biootpada i proizvodnje kvalitetnog i potpuno besplatnog organskog gnojiva, kojim poboljšavamo strukturu tla, sprječavamo njegovo isušivanje te izbjegavamo upotrebu mineralnih gnojiva koja smanjuju kvalitetu vode i tla te ugrožavaju zdravlje ljudi, biljaka i životinja.
Kompostirati se mogu svi organski ostaci iz maslinika i uljare (usitnjene grane i lišće poslije rezidbe, pokošena ili iščupana trava, komina), ali i sav biljni otpad iz kuhinje, vrta, voćnjaka i travnjaka, kojeg mikroorganizmi uz prisustvo kisika, vlage i topline razgrađuju i pretvaraju u toliko potrebno prirodno gnojivo. Za pripremiti ekološki maslinarski kompost u masliniku i tako osigurati svake godine dostatnu količinu organskog gnojiva, potrebno je malo sredstava i dosta truda, ali posao se obavlja tijekom jeseni, zime i ranog proljeća, kada u masliniku poslije branja maslina ionako ima manje posla.
Sav biljni materijal za kompostiranje potrebno je usitniti kako bi se u kompostnoj hrpi što lakše i brže razgradio, za što nam služe strojevi za usitnjavanje tzv. malčeri.
Jedan takav traktorski malčer posjeduje Javna ustanove Park prirode Vransko jezero i na raspolaganju je bez naknade svim maslinarima koji imaju maslinike u Parku prirode, dok ga ostali mogu povoljno unajmiti tijekom cijele godine.
Više informacija o postupku kompostiranja pronađite u priručniku za kompostiranje, a informacije o najmu malčera možete dobiti na 023/383 181 ili 091/2323 092.

prirucnik-za-kompostiranje-u-vlastitom-masliniku

Priručnik za kompostiranje u vlastitom masliniku.pdf

kompostirajte-ne-spaljujte-01 kompostirajte-ne-spaljujte-02