Jesen stiže, stižu i ptice selice!

Jesen stiže, stižu i ptice selice!

Unutar granica Ornitološkog rezervata, u neposrednoj blizini tršćakom prekrivene obale Vranskog jezera, nalazi se drvena prstenovačka postaja na kojoj je 28. srpnja ove godine započeo osamnaesti po redu prstenovački kamp za praćenje jesenske seobe ptica. U periodu od nešto više od tri mjeseca, na prstenovačkoj postaji će se izmjenjivati 11 voditelja smjena – glavnih prstenovača iz Hrvatske i inozemstva, koji će koordinirati prstenovanje ptica u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, a kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači volonteri.

Prstenovački kamp na Vranskom jezeru jedan je od najstarijih ornitoloških kampova u Hrvatskoj. Utemeljilo ga je Hrvatsko ornitološko društvo te se u kontinuitetu održava od 2001. godine, iako se prstenovanje na području Parka povremeno provodi posljednjih četrdesetak godina. Od 2015. godine, u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero, prstenovački kamp organizira Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”.

U kontekstu migracija, Vransko jezero jedno je od najvažnijih odmarališta za ptice istočne obale Mediterana. Svake jeseni broj ptica na Vranskom jezeru se znatno poveća jer se stanaricama koje na jezeru obitavaju tijekom čitave godine pridružuju zimovalice, ali i preletnice koje u jesen, pred nadolazećom zimom i u potrazi za hranom, iz sjevernih dijelova Europe odlaze na jug. Za vrijeme nekoliko tisuća kilometara dugih migracija, ptice se zaustavljaju na mjestima koja, baš kao i zamočvareni dio Vranskog jezera, obiluju hranom, kako bi se odmorile i prikupile dovoljno energije za nastavak svog selidbenog puta.

Veliki broj ptica koje odmaraju ili borave na području Vranskog jezera se za vrijeme trajanja prstenovačkog kampa uhvati u ornitološke mreže – mreže tankih niti, koje ptice u letu ne vide. Te su mreže otvorene kada su ptice najaktivnije i kada dnevne temperature nisu previsoke. Postoji posebna tehnika opreznog vađenja uhvaćenih ptica iz “džepova” mreža, kako ih se pritom ne bi ozlijedilo. Ptice se nakon toga privremeno stavljaju u platnene vrećice, u kojima borave sve do trenutka u kojem ih se prstenuje. Tada im se oko noge stavlja lagani, aluminijski prsten odgovarajuće veličine i uzmu sve potrebne mjere. Ptice se naposljetku puštaju na slobodu.

Prstenovanjem dobivamo informacije o pticama koje se, u ovom slučaju, zadržavaju na području Parka prirode Vransko jezero. Svaki prsten ima jedinstvene oznake – kombinacije slova koje predstavljaju zemlju, odnosno prstenovačku centralu iz koje prsten potječe, veličinu prstena i rednog broja samog prstena. Ponovni ulovi prstenovanih jedinki daju informaciju o selidbenim rutama ptica.

Primjerice, prošle godine je za vrijeme trajanja kampa uhvaćena i u prirodu puštena jedinka male strnadice (Emberiza pusilla) – vrsta koja je u Hrvatskoj prvi i jedini put do tad zabilježena na ušću rijeke Mirne u Istri, pred gotovo 24 godine. Mala strnadica postala je tako 261. vrsta ptice koja je zabilježena na području Parka. U 106 dana prošlogodišnjeg prstenovačkog kampa, prstenovane su ukupno 7232 jedinke.