Električni brod stigao na Vransko jezero

Električni brod stigao na Vransko jezero

U Park prirode Vransko jezero stigao je novi turistički brod na električni pogon.

Radi se o dvotrupcu, katamaranu dugom 15 m, širokom 5,65 m, s 56 sjedala za putnike i tri člana posade. Brod ima dva motora od po 30 kW, dva solarna panela za napajanje navigacije, zvučnika i slično te zatvorenu staklenu kabinu odnosno salon za posjetitelje, što će omogućiti korištenje broda tijekom cijele godine. Novi brod je nazvan Danguba po čaplji dangubi, rizičnoj vrsti kojoj je Vransko jezero jedino priobalno gnjezdilište u Hrvatskoj, a ujedno je i zaštitni znak Parka.

Do kraja ove godine predviđen je završetak radova u lučici Crkvine te će brod u punoj funkciji biti od iduće sezone, a posjetitelji će imati priliku doživjeti Park prirode na sasvim novi način – ploveći jezerom električnim brodom od lučice Crkvine do pristaništa Bašinka te dalje turističkim vlakom na električni pogon do vidikovca Kamenjak. Na ovaj način stvorit će se integralna posjetiteljska cjelina i povezati najatraktivnije lokacije Parka održivim transportom posjetitelja.

Električni brod vrijedan je 2.708.400,00 kn (bez PDV-a); veći dio vrijednosti broda u iznosu od 80 % financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostalih 20% osigurano iz UNDP-ovog programa PARCS.

elektricni-brod-stigao-na-vransko-jezero-01 elektricni-brod-stigao-na-vransko-jezero-02 elektricni-brod-stigao-na-vransko-jezero-03 elektricni-brod-stigao-na-vransko-jezero-04

FZOEU logotip_2 kom