Edukativno predavanje “Alternative korištenju sintetičkih pesticida i umjetnih gnojiva u vrtovima, maslinicima i vinogradima”, 20.01.2023., Biograd

Edukativno predavanje “Alternative korištenju sintetičkih pesticida i umjetnih gnojiva u vrtovima, maslinicima i vinogradima”, 20.01.2023., Biograd

U vrtovima, maslinicima i vinogradima na području i u blizini Parka prirode Vransko jezero bitno je koristiti isključivo neškodljive metode zaštite i gnojidbe kako bi se očuvala bioraznolikost i spriječilo zagađenje zaštićenog područja prirode. Konačni proizvodi (povrće, ulje i vino) također moraju biti zdravstveno ispravni, bez prisustva toksičnih tvari koje bi mogle štetiti korisnicima.

No, kako na izazove odgovoriti bez sintetičkih pesticida i umjetnih gnojiva? Napadi insekata i biljnih bolesti sve su češći, a klimatske promjene osjećamo na vlastitoj koži, kao što ih osjećaju i biljke. Nedostatak ili višak oborina, jaki vjetrovi, tuča, toplinski valovi i druge nepogode uništavaju usjeve. Na ovom predavanju naučit ćemo kako u skladu s najboljom praksom eko proizvođača širom mediteranskog područja možemo poboljšati svoje usjeve i postići visoke prinose uz manje troškove nego u konvencionalnoj poljoprivredi. Poznavanje pravilne tehnologije uzgoja pomaže nam da unaprijedimo zdravlje biljaka i krajnjih korisnika naših proizvoda. Naučit ćemo kako smanjiti utjecaj nepogoda na duži rok korištenjem pravilnih tehnologija uzgoja i ekološke zaštite tla i usjeva. Na primjerima iz prakse pronaći ćemo rješenja za vinograde, maslinike, polja i vrtove bez velikih investicija.

Pozivamo vas na predavanje puno praktičnih primjera koje će 20. siječnja 2023. od 9 do 12 sati u prostoru BioSfere Biograd (zgrada stare škole, Trg kralja Tomislava 1, Biograd n/M) održati Andrea Vugrinović, savjetnica za ekološku poljoprivredu i članica Vijeća IFOAM Organics Europe. Andrea ima dugogodišnje praktično iskustvo u certificiranoj ekološkoj proizvodnji povrća te biodinamičkoj proizvodnji te će s vama podijeliti primjere iz vlastitog iskustva.

Predavanje traje 2 sata (120 minuta) plus vrijeme za pitanja, ovisno o interesu.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo izvršiti prijavu za sudjelovanje na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na 023/383-181 do 19.01.2023. do 11 sati!

Print

Skip to content