Edukacija  za maslinare – održavanje ekstenzivnih maslinika i suhozida u cilju očuvanja biološke raznolikosti, uz preventivne mjere zaštite

Edukacija za maslinare – održavanje ekstenzivnih maslinika i suhozida u cilju očuvanja biološke raznolikosti, uz preventivne mjere zaštite

U suradnji s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, JU Park prirode Vransko jezero organizirala je 17. prosinca 2021. edukativna predavanja za maslinare s područja Parka prirode i okolice koja su se održala u Turističko-informativnom centru Biograd u Biogradu na Moru.

Utjecaj poljoprivrede na okoliš i ruralni prostor u cjelini je vrlo velik te se određenim mjerama Programa ruralnog razvoja nastoji umanjiti ili zaustaviti negativni utjecaj poljoprivrede na prirodne resurse i bioraznolikost, dok se velika važnost pridaje ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

Ovogodišnji program edukacije proveli su viši stručni savjetnici Zvonimir Vlatković i Ivan Šimičević, a obuhvaćene su teme iz Mjere 10 PRR-a vezane uz održavanje ekstenzivnih maslinika i održavanje suhozida u cilju očuvanja biološke raznolikosti, uz pregled obveznih zakonskih zahtjeva u 2021. iz Mjere 1. U drugom dijelu prezentirano je održivo upravljanje pesticidima, uz primjenu preventivnih mjera u smanjenju štetnih organizama u višegodišnjim nasadima te širenje štetnih organizama uzrokovano promjenom klime.

edukacija-za-maslinare-01 edukacija-za-maslinare-02 edukacija-za-maslinare-03 edukacija-za-maslinare-04