Edukacija za maslinare – klimatski izazovi i bolesti masline, kako pravovremeno djelovati?

Edukacija za maslinare – klimatski izazovi i bolesti masline, kako pravovremeno djelovati?

U petak, 16. listopada 2020. u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u novouređenom Informativnom centru Biograd u Biogradu na Moru održana su edukativna predavanja za maslinare s područja Parka prirode i okolice.

Zadnjih godina svjedoci smo sve češćim klimatskim ekstremima, od niskih ili previsokih temperatura, tuče tijekom vegetacije pa sve do dugotrajnih suša ili pak poplava, a upravo takvi ekološki uvjeti mogu biti presudni i nanijeti velike štete maslinama. Iscrpne informacije o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na maslinike Zadarske županije iznio je Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik, uz posebnu napomenu kako je upravo pravilan izbor položaja maslinika odnosno pozicije bez velikih temperaturnih kolebanja tijekom dana i noći, ali i tijekom cijele godine, presudan za uspješan uzgoj maslina. Klimatske promjene postavljaju nove izazove za maslinare, prije svega u prilagodbi maslinarske proizvodnje kroz provedbu agrotehničkih mjera (obrade, gnojidbe, rezidbe, zaštite i berbe). Upravo pravovremeno djelovanje maslinara je od iznimne važnosti u stresnim uvjetima izazvanim klimatskim ekstremima te su svi zainteresirani maslinari dobili informacije kada i kako djelovati da se ublaže negativni utjecaji klimatskih čimbenika.

Detaljan pregled simptoma bolesti, posljedica i mjera suzbijanja ekonomski najznačajnije bolesti masline, paunovog oka, okupljenim maslinarima iznio je viši stručni savjetnik Ivan Šimičević. Promjene klime utječu i na širenje štetnika i bolesti, stoga je vrlo važan pravilan izbor sorti pri podizanju maslinika, kao bi se i sadnjom otpornih sorata osigurala lakša prilagodba klimatskih promjenama te smanjila potreba za primjenom zaštitnih sredstava.

Predavanjima su prisustvovali i korisnici Mjere 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene” Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020., a svim sudionicima podijeljene su informativne brošure o višestrukoj sukladnosti, štetnicima na maslini te Natura 2000 mreži zaštićenih područja.

edukacija-za-maslinare-klimatski-izazovi-i-bolesti-masline-kako-pravovremeno-djelovati-01 edukacija-za-maslinare-klimatski-izazovi-i-bolesti-masline-kako-pravovremeno-djelovati-02 edukacija-za-maslinare-klimatski-izazovi-i-bolesti-masline-kako-pravovremeno-djelovati-03 edukacija-za-maslinare-klimatski-izazovi-i-bolesti-masline-kako-pravovremeno-djelovati-04 edukacija-za-maslinare-klimatski-izazovi-i-bolesti-masline-kako-pravovremeno-djelovati-05