Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

Park prirode Vransko jezero Tjedan parkova Hrvatske obilježit će 29. svibnja od 10 do 14 sati edukativno – sportskom manifestacijom pod nazivom Igre Bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?. Kroz uzbudljive interaktivne igre Poplava na Vranskom jezeru, Čapljino gnijezdo i Pamtim Parkove učenici će, uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica, imati priliku pokazati složnost i spretnost u grupi te svoje snage odmjeriti s vršnjacima.

Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr,www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske.