Dan stabla proslavljen radionicom izrade kućica za zlatovrane

Dan stabla proslavljen radionicom izrade kućica za zlatovrane

Povodom obilježavanja Dana stabla, u petak 16. srpnja 2021. godine, u TiC-u u Biogradu na Moru, održana je radionica izrade kućica za zlatovrane u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.  Desetak djece različitih osnovnoškolskih uzrasta izradilo je dvije kućice koje će biti postavljene u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero.

Kao uvod u radionicu, održana je kratka prezentacija o zlatovrani, razlozima ugroženosti ove vrste jarkih boja te mjerama njezina očuvanja. Djeca su naučila na koji način izrada i postavljanje kućica doprinosi očuvanju populacije zlatovrana u Hrvatskoj. Tijekom tri sata, uz pomoć pripremljenog materijala od hrastovog drveta, nacrta i alata, sastavili su kućice koje će u narednim godinama pružiti dodatno mjesto za gniježđenje zlatovrana.

Podsjetimo, zlatovrana se do sredine 20. stoljeća gnijezdila diljem nizinske Hrvatske, a potom je uslijedio drastičan pad brojnosti. Zlatovrana je vrsta otvorenih staništa te joj odgovaraju tradicionalne poljoprivredne površine, a gnijezdi se u dupljama drveća, najčešće topola. Drvoredi topola nekoć su sađeni kao vjetrozaštitni pojas uz poljoprivredne površine, no danas je broj topola drastično smanjen najčešće zbog nepažljivog spaljivanja biljnih ostataka na oranicama. Postavljanjem kućica stvaramo preduvjete za gniježđenje novim parovima zlatovrana.

dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-01 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-02 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-03 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-04 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-05 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-06 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-07 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-08 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-09 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-10 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-11 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-12 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-13 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-14 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-15 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-16 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-17 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-18 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-19 dan-stabla-proslavljen-radionicom-izrade-kucica-za-zlatovrane-20