Dan stabla – Poziv na radionicu izrade kućica za zlatovrane!

Dan stabla – Poziv na radionicu izrade kućica za zlatovrane!

Povodom obilježavanja Dana stabla, pozivamo vas na edukativnu radionicu izrade kućica za zlatovrane. Radionica će se održati u petak 16. srpnja u dvorani Turističko-informativnog centra u Biogradu na Moru (Trg Hrvatskih velikana 20), u vremenu od 9:00 do 12:00 sati. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta. Zainteresirane molimo da se prijave na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili 023/383-181, broj mjesta je ograničen.

Dan stabla obilježavamo jednom godišnje na datum 16. srpnja kako bi podsjetili na nezamjenjivu važnost drveća, stabala i šuma! Drveće je izvor života, važno za okoliš, ljude te opstanak cjelokupnog života na Zemlji. Stabla su od iznimne važnosti i za opstanak kritično ugrožene vrste ptice – zlatovrane.

Zlatovrana (Coracias garrulus) je ptica jarkih boja s glavom i tijelom tirkizno plave boje, smeđim leđima i tamnim završecima krila. Jedna je od najdojmljivijih europskih ptica koju ćemo rijetko vidjeti budući je njena gnijezdeća populacija u Hrvatskoj kritično ugrožena. Ova ptica se do sredine 20. stoljeća gnijezdila diljem nizinske Hrvatske, a potom je uslijedio drastičan pad brojnosti. Zlatovrana je vrsta otvorenih staništa te joj odgovaraju tradicionalne poljoprivredne površine, a gnijezdi se u dupljama drveća, najčešće topola. Drvoredi topola nekoć su sađeni kao vjetrozaštitni pojas uz poljoprivredne površine, no danas je broj topola drastično smanjen najčešće zbog nepažljivog spaljivanja biljnih ostataka na oranicama.

radionica izrade kućice

Plakat

Postavljanje kućica za zlatovrane na stabla od strane Zavoda za ornitologiju HAZU pokazala se kao dobra mjera koja je utjecala na povećanje broja gnijezdećih parova u Ravnim kotarima sa samo nekoliko na preko 60 parova! Postavljanjem kućica diljem Hrvatske i poticanjem održive poljoprivredne proizvodnje stvaramo preduvjete za povratak zlatovrane u nekadašnja gnjezdilišta.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je tijekom 2020. godine posadila oko 150 sadnica topola na području Ornitološkog rezervata i Vranskog polja, a ove godine je u planu postaviti minimalno dvije kućice koje bi u narednim godinama pružile mjesto za gniježđenje zlatovranama.

Pozivamo zainteresirane roditelje i djecu osnovnoškolske dobi da se uključe u radionicu izrade kućica te na taj način daju svoj doprinos za očuvanje ove vrste i osiguraju mjesto za gniježđenje novim parovima zlatovrana na području Vranskog jezera i okolice. Zainteresirane molimo da se prijave na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili 023/383-181 do četvrtka 15. srpnja do 14:00 sati. Prijave za radonicu su obavezne zbog ograničenog broja mjesta! Sav potrebni materijal i alat osigurat će Javna ustanova.

dan-stabla-poziv-na-radionicu-izrade-kucica-za-zlatovrane-01 dan-stabla-poziv-na-radionicu-izrade-kucica-za-zlatovrane-02 dan-stabla-poziv-na-radionicu-izrade-kucica-za-zlatovrane-03 dan-stabla-poziv-na-radionicu-izrade-kucica-za-zlatovrane-04 dan-stabla-poziv-na-radionicu-izrade-kucica-za-zlatovrane-05