4th Adriatic Flyway Conference – usvojena Zadarska deklaracija kojom se poziva na zaštitu ptica na jadranskom selidbenom putu

4th Adriatic Flyway Conference – usvojena Zadarska deklaracija kojom se poziva na zaštitu ptica na jadranskom selidbenom putu

U Zadru je od 25. do 29. travnja 2022. godine održana 4. po redu međunarodna konferencija Adriatic Flyway koja je okupila stručnjake za zaštitu ptica iz cijele Europe. Na konferenciji, u organizaciji zaklade Euronatur i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, održana su brojna predavanja raspoređena u četiri sesije koje predstavljaju glavne razloge ugroženosti ptica selica na jadranskom selidbenom putu: krivolov, strujni udari od neosiguranih stupova električne energije i sudari s nadzemnim dalekovodima, trovanje, te jedne sesije o pticama i staništima na jadranskom selidbenom putu. Unutar sesija raspravljalo se o glavnim razlozima smanjenja broja ptica selica, ali su se i razmjenjivala iskustva i predlagale mjere za zaustavljanje silaznog trenda. Jadranski preletnički put preko Balkanskog poluotoka, Jadranskog mora i južne Italije jedna je od glavnih selidbenih ruta na kojoj dva puta godišnje europske ptice vodarice srednje, sjeverne i istočne Europe lete u sjevernu Afriku, odnosno vraćaju se u Europu. Ovdje pogledajte kratki film o migraciji ptica preko istočnog Jadrana.

Na konferenciji je usvojena Zadarska deklaracija potpisana od strane 73 sudionika konferencije, kojom zaklada EuroNatur i partnerstvo za Jadranski preletnički put (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije; udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode; Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Bosne i Hercegovine; Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Crne Gore; Albansko ornitološko društvo (AOS) i Zaštita i očuvanje prirodnog okoliša Albanije (PPNEA); Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije; Makedonsko ekološko društvo (MES) iz Sjeverne Makedonije) i organizacija za zaštitu strvinara Vulture Conservation Foundation pozivaju vlade duž jadranskog preletničkog puta da okončaju ilegalni lov na ptice na Balkanu. Nadalje, vlade moraju razviti i provoditi nacionalne akcijske planove za očuvanje ptica kao dio svoje međunarodne obveze. Sudionici konferencije također pozivaju čelnike da modificiraju energetsku infrastrukturu kako bi bila sigurna za ptice, te da zabrane korištenje olovne sačme.

Stručna služba Javne ustanove Park prirode Vransko jezero sudjelovala je na konferenciji s posterskim izlaganjem rada Bird ringing in the Nature Park Vransko jezero (Prstenovanje ptica u Parku prirode Vransko jezero). Knjiga sažetaka s konferencije.

Skip to content