Novosti

NATJEČAJ ZA PRIJEM SLUŽBENIKA U RADNI ODNOS NA ODREĐENO VRIJEME ZA SEZONSKI RAD

Vođenje grupe u ornitološkom rezervatu PP Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero raspisala je natječaj za prijem službenika u radni odnos na određeno vrijeme za sezonski rad, uz mogućnost zapošljavanja za stalne sezonske poslove za sezonu 2024. temeljem mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a (stalni sezonac) za radno mjesto: Viši stručni referent – vodič. Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8354001.html ili preuzeti ovdje: NN – 2023 – ... Read More »

Radionica i predavanja povodom Svjetskog dana voda

BW1A8596

Ovogodišnji Svjetski dan voda (22.03.) obilježili smo interaktivnom radionicom „Močvara u kapljici vode“, na kojoj su učenici 5. razreda OŠ Biograd na Moru mikroskopom i lupom promatrali organizme koji žive u Vranskom jezeru. Pod mikroskopom su promatrali alge koje su se kretale po predmetnom stakalcu. Riječ je o dijatomejama – algama s ljušturicom sačinjenom od kremena, koje u prirodi žive ... Read More »

Javni poziv za prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero

DJI_0485

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero objavljuje pozive za javno prikupljanje ponuda za izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području Parka prirode Vransko jezero: vođenje tura promatranja ptica – birdwatching, pružanje usluga terenskog i rekreativnog jahanja, iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) opreme za rekreaciju i sport, prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u, na vlastitom štandu ili klupi izvan ... Read More »

Održan ribički ispit

obavijest-za-ribice-polaganje-ribickog-ispita-prijave-kandidata-2

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, 5. ožujka 2023. u Biogradu na Moru održan je ribički ispit za sportske ribiče s područja Zadarske županije. Ispit je provelo povjerenstvo Športsko-ribolovnog saveza Splitsko-dalmatinske županije. Svi kandidati uspješno su položili ispit i dobili uvjerenje neophodno za kupnju godišnjih ribičkih dozvola. Čestitamo svim kandidatima te im želimo uspješan ribolov i opuštajuće trenutke ... Read More »

Restauracija u fokusu Svjetskog dana močvarnih staništa

default

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa, 02. veljače naglasak stavlja na restauraciju ovih vrijednih i ugroženih područja. Važnost vlažnih staništa za čovjeka, ali i druge organizme očituje se u njihovoj sposobnosti da ublažavaju posljedice klimatskih promjena jer imaju sposobnost upijanja viška vode uslijed poplava, dok u sušnim periodima nakupljenu vodu otpuštaju u okoliš. Vlažna staništa su izvori pitke vode te ... Read More »

Za kvalitetan život potrebna nam je živa hrana i očuvana priroda

BW1A8272_

U petak 20.01.2023. u BioSferi Biograd okupili su se poljoprivredni proizvođači s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice zainteresirani za proizvodnju hrane u okviru poljoprivrede koja štiti prirodu. Vrlo zanimljivo i inspirativno predavanje na temu različitih alternativa korištenju sintetičkih pesticida i umjetnih gnojiva u vrtovima, maslinicima i vinogradima održala nam je Andrea Vugrinović, savjetnica za ekološku i biodinamičku poljoprivredu ... Read More »

Na Vranskom jezeru održano zimsko prebrojavanje ptica vodarica

BW1A1286 edit

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica na Vranskom jezeru, u sklopu međunarodne akcije (IWC), održano je u srijedu, 11. siječnja 2023. godine. Tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanja ptica vodarica, International Waterbird Census (IWC), održava se tijekom siječnja na brojnim lokacijama diljem svijeta. Na prebrojavanju sudjeluje više tisuća volontera, a u organizaciju su uključene udruge, javne ustanove i obrazovne ustanove. Cilj zimskog prebrojavanja ptica ... Read More »

Donesen Plan upravljanja Parkom prirode i Posebnim ornitološkim rezervatom Vransko jezero i pridruženim područjima ekološke mreže (PU 6163)

292672501_5629437417068789_1591017337728641013_n

Prema članku 134. Zakona o zaštiti prirode, odlukom o usvajanju Upravnog vijeća (link) i dobivanjem suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoje (link) službeno je donesen Plan upravljanja Parkom prirode i Posebnim ornitološkim rezervatom Vransko jezero i pridruženim područjima ekološke mreže (PU6163) za razdoblje od 2023. do 2032. godine. Upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže provodi se na temelju plana upravljanja, strateškog ... Read More »

Skip to content